САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна на стойност $250 млн.

Киев ще получи ракети RIM, ракети Stinger, бронетранспортьори

06.09.2024 | 20:36 Редактор:
Украйна получава 65-и транш от военна помощ от администрацията на Байдън.
Украйна получава 65-и транш от военна помощ от администрацията на Байдън.

Съединените щати обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност около 250 милиона долара и е предназначена "да посрещне най-неотложните си нужди" в защита срещу Русия, съобщават от военно министерство.

Това е 65-ият транш от военната помощ на администрацията на президента Джо Байдън от август 2021 г. насам, който ще бъде предоставен на Украйна от запасите на Министерството на отбраната.

От Пентагона посочиха, че пакетът включва ракети RIM-7 и поддръжка на ПВО;, ракети Stinger; боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS); 155 мм и 105 мм артилерийски боеприпаси; тръбно изстрелвани, оптично проследявани, кабелно направлявани ракети (TOW); противобронови системи Javelin и AT-4; бойни машини на пехотата Брадли; M113 Бронетранспортьори; миноустойчиви превозни средства със защита от засада (MRAP); боеприпаси за малки оръжия и гранати; патрулни лодки; резервни части, спомагателно оборудване, услуги, обучение и транспорт, информира БНР.

Новината идва след 24-вото заседание на Kонтактната група за отбраната на Украйна (UDCG), по време на което украинският президент Володимир Зеленски направи изявление, в което призовава съюзниците да продължат да подкрепят Киев и предупреди, че украинската армия "действа с минимум въоръжение".

Снимка: БГНЕС