Дрон записал как руски военни разстрелват невъоръжени украински войници

Русия трябва да бъде мотивирана да търси мир, заяви Володимир Зеленски

06.09.2024 | 18:50 Редактор:

Русия подложи Украйна на поредни ракетни атаки. В Павлоград е убит един човек и са ранени най-малко 30 души, сред тях има и 3 деца. Ударите предизвикаха пожари. Отново атакуван е и западният град Лвов, където също има ранени. 

На среща на контактната група в авиобазата Рамщайн в Германия президентът Володимир Зеленски поиска оръжия с по-голям обсег. Президентът на украйна призова западните партньори на Украйна да не се съобразяват с "червените линии" на Москва и да позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег за удари по руска територия. Това е неговото първо участие в организираната от САЩ редовна среща на съюзниците за оказване на помощ срещу руската агресия. 

"Сега ние контролираме територия от над 1300 квадратни километра в руската Курска област и това включва 100 населени места. Голяма част от тази територия е изоставена, руските войски просто избягаха, когато видяха, че нашите сили се приближават. Ние трябва да разполагаме със способности с голям обсег не само на окупираната територия на Украйна, но и на руска територия, така че Русия да бъде мотивирана да търси мир", заяви Зеленски. 

Военните жертви в човешко измерение във войната

На срещата бяха представени данни, според които от началото на войната повече от 350 000 руски войници са били убити или ранени. Според Зеленски 6 000 са загубите на руснаците само при Курската офанзива на Украйна. Американският министър на отбраната констатира, че в Курския регион Русия е преминала от ролята на агресор в отбранителна позиция, но Кремъл е озлобен и продължава да бомбардира украинските градове и цивилното население.

"Затова трябва да увеличим подкрепата си и то бързо. И нека да ви съобщя, че президентът Джо Байдън днес обявява нов пакет от допълнителни 250 милиона долара за Украйна, които да й послужат за нуждата от повече военни способности. Ще ги предоставим с оглед на хода на военните действия", призова министър на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Екзекуции на фронта

За ожесточаването на войната свидетелстват кадри, записани с дрон в Източна Украйна.  На тях се вижда как украински войници, които не са въоръжени, се опитват да се предадат. Те обаче са разстреляни от руски военни. Кадрите са заснети по време на сраженията близо до град Покровск.

Украински представители казаха, че това е само един от случаите на жестоки екзекуции, които тази година са се увеличили. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Как
преди 1 час
разбрахте, че са украинци, а не чужденци? Сигнализирай за неуместен коментар