fallback

Виктор Орбан предупреди за възможно разрушение на Европейския съюз

ЕС се нуждае от по-тясно сътрудничество в областта на пазарите и отбраната, посочи унгарският премиер

06.09.2024 | 17:45 Автор: Елеонора Танева

Ако ни принудите да се обединим по въпроси, по които нямаме съгласие, ще разрушите Европейския съюз. Това предупреждение отправи унгарският премиер Виктор Орбан по време на конференция в Чернобио, Италия.

Той подчерта, че Европейският съюз се нуждае от по-тясно сътрудничество в областта на пазарите и отбраната, но не и по политически въпроси като миграцията, където големите различия между страните правят това невъзможно.

"Има въпроси, дори екзистенциални въпроси, на които нямаме общи отговори, това са войната и мирът, миграцията, полът, основаното на труд общество, пълната заетост", каза Орбан.

Унгарският премиер подчерта, че посещенията му в Киев и Москва по-рано тази година, които някои партньори от ЕС разкритикуваха, са го накарали да заключи, че нито една от двете страни няма намерение да сключи мир или да договори прекратяване на огъня в момента.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Русия след началото на инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., от юли насам е ротационен председател на ЕС за период от шест месеца.

Орбан също така похвали "подхода на Тръмп за сключване на сделки" и заяви, че Европа ще трябва да си сътрудничи с източната част на света, за да подобри икономическата си конкурентоспособност, информира БТА.

"Нашият интерес е да си сътрудничим добре със Запада, със Съединените щати, и да си сътрудничим икономически колкото се може повече с Изтока, сега с Китай и дори с руснаците след войната и на териториите, където няма санкции, бих предложил да си сътрудничим дори с руснаците", заяви Орбан.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback