fallback

Гърция спира миграцията на специалисти със стимули за завърналите се

През изминалата година 160 хиляди души са напуснали страната

06.09.2024 | 17:30 Автор: Беатрис Младжова

Гърция предоставя стимули на завърналите се в страната в опит да спре миграцията на специалисти. Опозицията не очаква резултат от тази политика.

През изминалата година 160 хиляди гърци, предимно млади хора с висше образование, са напуснали страната, сочат данни от проучване. Синдикатът на медиците съобщава, че 60% от младите лекари са готови при първа възможност да напуснат Гърция. Правителството започва кампания за връщане на гръцките специалисти от чужбина.

Министерството на външните работи подписа меморандум за сътрудничество с Държавната служба по заетостта за съвместна кампания по информиране на гърците в чужбина за възможностите за работа в страната, каза заместник-министърът на външните работи Йоргос Коцирас.

Правителството стартира семинари в страни със значителна миграция на гърци по време на икономическата криза. Предоставят се също стимули за завърналите се в страната специалисти, предаде БНР.

Депутати от опозицията изразиха недоверие към политиката на правителството. Според тях, ако не се подобрят условията на труд и заплатите, все повече гърци ще напускат страната.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback