Яростни руски атаки на фона на най-големите промени в кабинета на Украйна

По думите на Олександър Сирски операцията в Курска област се развива успешно

06.09.2024 | 13:45 Редактор:

Поредна нощ на руски удари в Украйна. Най-малко петима души са ранени при атака срещу западния град Лвов. Две ракети са поразили района, а украинските власти са успели да свалят 27 от 44 изстреляни руски дрона.

Украинските военни съобщиха, че имат успехи във войната с Русия. Украинският главнокомандващ генерал Олександър Сирски увери, че операцията в Курска област се развива успешно, а руското настъпление към Покровск в Източна Украйна е спряно. В правителството на Киев окончателно са факт най-големите промени от началото на руската инвазия.

Законодателите гласуваха назначаването на девет нови министри. Сред сменените е Дмитро Кулеба, който отстъпи поста на първи дипломат на заместника си Андрий Сибиха. Президентът Володимир Зеленски очаква след промените по-активна работа на министерствата и реални резултати още през есента.

"Изключително важно е държавните институции сега да осигурят повече инвестиции в отбранителната продукция на Украйна, по-бърз напредък в преговорите с Европейския съюз, докато се подготвяме за предстоящото споразумение за присъединяване. Очаквам от администрацията да подобри взаимодействието между правителство и областите управи, както и да осигури нужното за хората ни на фронтовата линия", заяви Зеленски.

Днес украинският държавен глава участва в среща на контактната група за предоставяне на военна помощ за Украйна в авиобазата "Рамщайн" в Германия.

Междувременно американското министерство на правосъдието повдигна обвинения срещу петима агенти на руското военно разузнаване за кибератаки срещу Украйна и 26 страни членки на НАТО. Обявена е и награда от 60 милиона долара за информация, която би помогнала за ареста им.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС