59% от младите лекари искат да напуснат Гърция

56% от гражданите са недоволни от медицинското обслужване в страната

06.09.2024 | 07:53 Редактор:
Гръцките лекари са разочаровани, пациентите също.
Гръцките лекари са разочаровани, пациентите също.

Шестима от 10 лекари искат да напуснат Гърция и точно 6 от 10 граждани казват, че са недоволни от системата на общественото здравеопазване, която се е влошила през последните 4 години, показват две скорошни проучвания, проведени в Северна Гърция.

Националната здравна система на Гърция (ЕSY) се влошава всеки ден, докато министърът на здравеопазването Адонис Георгиадис отхвърля бързия спад в нивата на здравеопазване, а премиерът Кириакос Мицотакис твърди, че има подобрено здравеопазване.

В същото време пациентите чакат по 6-8 часа за линейка, тъй като има 8500 свободни места за лекари в болници, медицински центрове и спешни отделения, казаха представители на лекарите от НЗОК, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Четири милиона пациенти посещават спешното отделение всяка година

Пациент, който се нуждае от операция, може да чака до две години за нея, когато става въпрос за спешни животоспасяващи операции. В противен случай той доплаща няколкостотин евро, за да реши здравословния си проблем с помощта на т.нар. "дневни операции".

Гражданско проучване показва недоволство

Шест от всеки десет граждани казват, че са недоволни от услугите, предоставяни от ESY, а всеки втори казва, че те са се влошили през последните две до три години. Според проучване, проведено от 5-12 юли 2024 г. от компанията До точката по поръчка на Медицинския съюз на Солун, в който взеха участие 1102 души:

56,7% от участниците са казали, че са недоволни от услугите на ESY, предлагани в страната, в сравнение с 26,7%, които са доволни. Сред неудовлетворените делът на жените е 54,5%, а на мъжете – 48,7%, като най-голям е процентът на неудовлетворените (56,4%) във възрастовата група 25-35 години. 48,7% от анкетираните изразяват мнение, че качеството на предоставяните медицински услуги през последните 2-3 години се е влошило, а 26,3% – че се е подобрило.

За получаване на медицинска помощ гражданите се обръщат към:

66,1% казват, че посещават предимно частни практики, 35,7% – към болниците, 20,2% – лекари, работещи по договор с националната осигурителна компания EOPYY8, 2% здравни центрове, клиники PEDY6, 4% частни клиники.

82,8% от анкетираните казват, че посещават редовно един и същи лекар. 27,7% посещават лекар по каквато и да е причина, 27,7% редовно за преглед, 22,6% само при сериозни здравословни проблеми, 12,6% за специални изследвания, 5,1% за лечение/наблюдение при продължаващ здравословен проблем. 62,8% казват, че намират личен лекар чрез приятели, 18,7% чрез препоръки от други лекари и 15,5% чрез интернет.

72,1% смятат, че разходите за медицински услуги са се увеличили през последните две-три години, докато 22,5% казват, че са останали същите. Вноските за социално осигуряване, включително здравеопазване и пенсии, са задължителни в Гърция.

43,8% смятат, че сътрудничеството на NHS с частни здравни агенции ще подобри здравните услуги, докато 20,1% казват, че ще ги влоши.

Относно последните правила на Министерството на здравеопазването за платените операции следобед, 50% изразяват отрицателно мнение, а 30,8% имат положително мнение.

Младите лекари в Гърция масово са разочаровани

Солунската медицинска асоциация представи и резултатите от друго проучване, проведено сред млади лекари, работещи в обществените болници. Признавайки важността на проблемите, пред които са изправени стажантите и младите лекари днес, беше създаден въпросник, който да обхване техните опасения с оглед генериране на предложения и действия за тяхното подобряване. Проучването е проведено сред 320 лекари, работещи главно в болници в 3-ти и 4-ти здравни райони на Солун.

59% от младите лекари възнамеряват да продължат медицинската си практика извън Гърция. Според резултатите от проучването участниците са изразили разочарование поради следните причини:

51,3% изразяват недоволство от учебния процес; 55,6% са недоволни от достъпа до учебни материали и литература. 60% заявяват, че няма равни възможности за образование въз основа на продължителността на пребиваване.

Снимка: БГНЕС