fallback

Все повече японци работят след 70-годишна възраст

Възможно ли е да стане това и в Европа?

05.09.2024 | 22:16 Автор: Деси Николова

Японците живеят по-дълго, но в условията на затруднена пенсионна система и най-високата инфлация от десетилетия насам все повече хора отлагат пенсионирането си до 70-те си години или по-късно, за да свържат двата края.

Мичи Хино е един от тях. Тя работи в дом за възрастни хора на изток от Токио, където прекарва по осем часа на ден в почистване на помещенията и пране, въпреки че самата тя е на 77 години. Тя е част от работната сила, която подпомага нарастващите редици на възрастните и болни хора в Япония.

Месечната ѝ пенсия е само 40 000 йени (272 долара), което далеч не е достатъчно за покриване на разходите ѝ. От работата си тя печели 160 000 йени, които й помагат да покрива основните си нужди и й позволяват да спестява малко.

Япония е с една от най-дългите продължителности на живота в света - мъжете живеят средно 81 години, а жените - 87 години. Тази продължителност на живота натоварва пенсионната система на страната, което я превръща в пример за други развити страни с подобни демографски тенденции.

Въпросът вероятно ще бъде централна тема на изборите за управляваща партия в Япония този месец, като кандидатите ще търсят отговор на въпроса как нарастващите разходи за живот се отразяват на избирателите, особено на възрастните хора. Изборите ще определят кой ще замени министър-председателя Фумио Кишида, който се оттегля от поста си отчасти поради намаляваща подкрепа, свързана с продължаващите опасения за инфлацията.

Опитът на Япония в областта на пенсионната ѝ система ще даде важни уроци на политиците в Китай, Южна Корея, Европа и САЩ, които се борят с подобни демографски проблеми, свързани със застаряването на населението. Предизвикателствата пред Япония обаче са по-остри, тъй като населението ѝ вече е много по-посивяло, отколкото в другите региони.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback