fallback

Олимпийска лекоатлетка почина, след като приятелят ѝ я подпали

Тя имаше 80% изгаряния

05.09.2024 | 18:15 Автор: Беатрис Младжова

Олимпийската лекоатлетка от Уганда Ребека Чептегей почина от нараняванията си след като беше запалена от приятеля си в края на миналата седмица в Кения. Новината бе потвърдена от Олимпийския комитет на Уганда.

33-годишната Чептегей имаше 80 процента изгаряния след бруталната и шокираща атака. 

"Всичките ѝ органи отказаха миналата вечер", заявиха от болницата, в която тя бе приета по спешност. Полицията потвърди, че мъж на име Диксън Ндиема Марангач, който е бил партньор на Чептегей, я е залял със запалителна течност и запалил в дома им в Кения.

Инцидентът се случи броени седмици след участието на Чептегей в Олимпийските игри в Париж, където тя финишира на 44-то място в женския маратон. Медиите в Кения съобщиха, че една от дъщерите на лекоатлетката е станала свидетелка на нападението. 

"Той ме изрита, докато се опитвах да ѝ помогна. Веднага извиках за помощ и един съсед дойде и се опита да изгаси огъня с вода, но беше невъзможно", разказа момичето, цитирано от The Standard.

Нападателят също е получил наранявания и има 30 процента изгаряния по тялото си, предаде БГНЕС.

През януари 2023 година Националното статистическо бюро на Кения публикува изследване, в което се отбелязва, че 34 процента от жените на 15-годишна възраст в страната са били жертва на физическо насилие.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback