fallback

Володимир Зеленски разкри защо са атакували Курска област

Операцията е успешна, убеден е украинският президент

05.09.2024 | 15:59 Автор: Тодор Петров

Операцията в Курск е била предизвикана от недостиг на снаряди и ракети с далечен обсег, което е принудило Украйна да помисли за алтернативна защита, за да попречи на Русия да създаде буферна зона по границата. Това обясни украинският президент Володимир Зеленски в интервю за NBS News.

По думите му Украйна не е разполагала с оръжия с далечен обсег на действие, но украинското разузнаване е предоставило информация за това какво планира да направи Русия в буферната зона на границата и подготвя настъпление в Северна Украйна.

Украинският президент е убеден, че операцията в Курска област е успешна.

"Дори открито Путин и неговото обкръжение заявиха, че искат да изградят буферна зона по нашата граница, на определен брой километри навътре в страната ни. И ние разбрахме, че те няма да спрат... Това ще бъде много сериозно предизвикателство за нас. Знам, че те не се отказаха от тези планове. И тогава осъзнахме, че трябва да проведем съответната операция, така че ние да създадем буферна зона, а не те", заяви Зеленски.

Той подчерта, че целта на операцията, започнала на 6 август, е да се освободят граничните райони на Украйна от руските войски, които редовно обстрелват Сумска област, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback