fallback

Владимир Путин: Украйна се провали в целите си в Курска област

Превземането на Донбас е приоритет номер едно за Русия, каза руският президент

05.09.2024 | 12:51 Автор: Тодор Петров

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че украинското нахлуване в Курска област е имало за цел да забави напредването на руските войски в Донбас, но се е провалило. Според него силите на Киев просто са били отслабени по останалата част на фронта.

На Източния икономически форум във Владивосток той посочи още, че Украйна, чрез прехвърлянето на големи и добре обучени военни части в Русия, е отслабила силите си и е позволила на Русия да ускори офанзивата си в Източна Украйна. 

Путин подчерта, че превземането на Донбас е приоритет номер едно за Русия, предаде Франс прес.

Провали ли се Украйна в Курска област?

"Целта на врага, като атакува Курска област, беше да ни накара да се изнервим и да разгърнем нашите войски от една зона в друга и да спрем нашата офанзива в ключови зони, особено в Донбас, чието освобождение е нашият приоритет номер едно", коментира Путин.

Русия от есента на 2022 г. казва, че е анексирала двете украински области, съставляващи украинския източен регион Донбас. Едната област  - Луганска, е почти напълно под руски контрол, а другата – Донецка област – Русия окупира частично, отбелязва Франс прес.

Путин постави като предварително условие преди започването на каквито и да е дискусии за мир, Киев да се изтегли напълно от тези райони, в допълнение да се изтегли и от Херсонска и Запорожка област, за които Москва също твърди, че ги е анексирала. Това искане от страна на Русия е неприемливо за Украйна и за нейните западни съюзници.

В Курска област руските сили са стабилизирали ситуацията и са започнали да изтласкват прогресивно украинската армия, добави днес руският държавен глава.

"Руската армия има свещения дълг да направи всичко, за да прогони врага от територията си и да защити гражданите си“, каза Путин, цитиран от световните агенции, пише БТА.

Руският президент засегна и темата за американските президентски избори. Путин заяви, че първоначално Русия  е искала Джо Байдън да спечели президентските избори през ноември, но сега подкрепя Камала Харис пред Доналд Тръмп. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback