fallback

Си Дзинпин обеща финансова подкрепа на Африка на стойност $50 млрд.

Китай очерта визията си за по-близки отношения

05.09.2024 | 09:30 Автор: Вяра Димова

Китайският президент Си Дзинпин обеща да предостави финансова подкрепа на Африка на стойност 50 млрд. долара през идните три години и да засили военното сътрудничество. Ходът е част от обхватни усилия за задълбочаване на отношенията на Китай с континента, смятан за ключов за геополитическите му амбиции, пише Bloomberg.

Китайският ръководител очерта визията си за по-близки отношения в реч пред ръководителите на около 50 страни на церемонията по откриването на Форума за сътрудничество между Китай и Африка в Пекин. Това стана след тържествена вечеря, която Си даде за най-влиятелните политици от континента.

Си заяви, че Китай ще отмени едностранно вносни мита за продукти от 33 африкански страни, считани за най-малкото развити икономики, както и че ще разшири достъпа до пазара на втората по големина икономика в света. Отделно Китай съобщи, че ще предостави военна помощ на стойност 1 млрд. юана на Африка, която ще помогне за обучаването на 6000 военни и още 1000 полицаи и служители на правоохранителните органи.

"Това е голям успех за мащабната стратегия на Си за Глобалния юг", коментира Шърли Ю, директор на Инициативата "Китай-Африка" в London School of Economics, преди речта на Си.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback