Си Дзинпин обеща финансова подкрепа на Африка на стойност $50 млрд.

Китай очерта визията си за по-близки отношения

05.09.2024 | 09:30 Редактор:
Китай отменя едностранно вносни мита за продукти от 33 африкански държави.
Китай отменя едностранно вносни мита за продукти от 33 африкански държави.

Китайският президент Си Дзинпин обеща да предостави финансова подкрепа на Африка на стойност 50 млрд. долара през идните три години и да засили военното сътрудничество. Ходът е част от обхватни усилия за задълбочаване на отношенията на Китай с континента, смятан за ключов за геополитическите му амбиции, пише Bloomberg.

Китайският ръководител очерта визията си за по-близки отношения в реч пред ръководителите на около 50 страни на церемонията по откриването на Форума за сътрудничество между Китай и Африка в Пекин. Това стана след тържествена вечеря, която Си даде за най-влиятелните политици от континента.

Си заяви, че Китай ще отмени едностранно вносни мита за продукти от 33 африкански страни, считани за най-малкото развити икономики, както и че ще разшири достъпа до пазара на втората по големина икономика в света. Отделно Китай съобщи, че ще предостави военна помощ на стойност 1 млрд. юана на Африка, която ще помогне за обучаването на 6000 военни и още 1000 полицаи и служители на правоохранителните органи.

"Това е голям успех за мащабната стратегия на Си за Глобалния юг", коментира Шърли Ю, директор на Инициативата "Китай-Африка" в London School of Economics, преди речта на Си.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС