"Дрогата на богатите" влезе в Гърция

Розовият кокаин "Туси" е синтетичен и се смята за нова мода сред трафикантите

05.09.2024 | 07:36 Редактор:
С розовия кокаин за пръв път полицаите се сблъскват на остров Миконос.
С розовия кокаин за пръв път полицаите се сблъскват на остров Миконос.

Розовият кокаин "Туси" или "дрогата на богатите" влезе и в Гърция. Според източници от гръцката полиция, с розовия кокаин за пръв път се сблъскват на остров Миконос преди седмица, по-време на разследване, което не се отнася до група за наркотици, а за сводничество. При акцията по задържането на извършителите е намерено малко количество розов кокаин - за лична употреба, който може да е бил предлаган на богати клиенти, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Няколко дни по-късно разследване на Агенцията за борба с наркотиците показа, че феноменът "Туси" наистина е стигнал до страната. Този път властите са открили при поредната акция за задържане на трафиканти почти килограм розов кокаин (875 грама) в апартамент в атински квартал. 

Каква е разликата между белия и розовия кокаин?

Източници от полицията обясняват, че разликата между белия и розовия кокаин е, че вторият е синтетичен. Например, розовият кокаин, намерен в Миконос, е бил смес от кокаин със стимуланта екстази. Освен това, розовият кокаин е много по-скъп, варира от 100 до 120 евро за грам. Употребата му е дори по-опасна от тази на "традиционния" кокаин.

Розовият кокаин е известен още като "Туси" (TUSI), а цената му, както се отбелязва в изявлението на полицията, е много висока – в Испания, според вестник "El Pais", той се продава за до 100 долара за грам. И въпреки че купувачите го смятат за луксозен наркотик, най-често това е смес от по-евтини наркотици като кетамин и екстази, смесени с оцветители и ароматизатори – обикновено ягода.

Вериги го "рекламират", за да увеличат печалбите си

Трафикантите се опитват да "пазарират" розовия кокаин като новата мода, запазена за малцината с "дебелите" портфейли.

Администрацията за борба с наркотиците заведе дело срещу трима души, за които се твърди, че са го трафикирали заедно с други наркотици, като скункс (хидропонно отгледан коноп), "шоколад" (преработен коноп), кокаин, кетамин, метамфетамин. "Товарите" бяха опаковани, като на един от тях дори имаше стикер със снимката на Ал Капоне.

Разследване на гръцката полиция  се проведе в  два апартамента  в квартали на гръцката столица. От тримата подсъдими двама са били наети в миналото отново за наркотици, като не са проявявали професионална дейност. По делото има 30-годишен грък, който е задържан, 33-годишен грък, който се укрива и 23-годишен албанец, който също се укрива.

Характерно за престъпната дейност е "асортиментът" от наркотици, с който е разполагала престъпната група на пазара, за да осигурява клиентите си. Арестуваният е отведен в наказателната прокуратура на Атина.

Снимка: архив, БГНЕС