Ким Чен Ун нареди разстрела на чиновници след смъртоносно наводнение

Проливните дъждове нанесоха щети на около 4100 домове

04.09.2024 | 21:57 Редактор:
Най-тежко засегната е провинция Джаган.
Най-тежко засегната е провинция Джаган.

Северна Корея екзекутира десетки чиновници, след като тежките наводнения в края на юли станаха причина за смъртта на хиляди хора в северния регион на страната.

Около 20 до 30 регионални правителствени служители в засегнатия от наводненията район са били разстреляни миналия месец, съобщава медията, цитирайки неназован представител на южнокорейското правителство.

В резултат на опустошителни наводнения в най-тежко засегнатия район на провинция Джаган е възможно да са загинали до няколко хиляди души, съобщи Chosun TV.

Сурово наказание от севернокорейския лидер

Ким Чен Ун заяви на извънредна партийна среща в края на юли, че ще накаже сурово онези, които "сериозно са пренебрегнали" своите отговорности и следователно са отговорни за жертвите. Пропагандният апарат на Северна Корея разпространи снимки на Ким, който наблюдава спасителните операции след бедствието, но не съобщи за смъртни случаи.

Проливните дъждове нанесоха щети на около 4100 домове, наводниха пътища и влакови релси и унищожиха около 3000 хектара земеделска земя в град Синуиджу, търговски център, свързан с Китай чрез мост, и близкия окръг Уиджу, съобщиха севернокорейските държавни медии. Около 5000 души са били спасени, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция, цитирана от "Фокус".

Според Chosun щетите от наводненията са били по-големи на север в провинция Чаганг, която граничи с Китай и е дом на горното и средното течение на река Ялу, известна като река Амнок в Корея. Някои от телата бяха открити по време на дейностите по разчистването на последствията, след като нивото на водата спадна, съобщиха южнокорейски медии.

Снимка: БГНЕС