Какво да очакваме от новата администрация в Саудитска Арабия

Коментар на Елиът Готкин за телевизия Bloomberg от Тел Авив

30.01.2015 | 16:44 Редактор: Георги Стоянов
Какво да очакваме от новата администрация в Саудитска Арабия

Всичко това е за затвърждаване на властта му в кралството, нали така?

Елиът Готкин: В голяма степен. Мисля, че всеки световен лидер, независимо дали ръководи демократична страна или монархия, като тази в Саудитска Арабия, би искал да постави хората, на които вярва и които са най-близо до него, на ключови позиции.

Така че Крал Салман не прави нищо различно. Всъщност той прави дори още по-малко, като имате предвид, че Саудитска Арабия се опитва да се справи с някои много сериозни проблеми като борбата с ислямската държава в Сирия и Ирак, падащите цени на петрола и разбира се, съперничеството с Иран и преговорите за ядрената програма на страната, които продължават.

Още по темата

Така че не е изненадващо, че той реши да направи това. Вероятно тези промени бяха извършени доста бързо, но пък защо трябва да се чака.

Ти спомена избрания от него шеф на разузнаването, както и директора на съвета по национална сигурност – това беше друг чиновник, който беше сменен.

Пазарният регулатор, който работеше върху това да отвори саудитския фондов пазар за чуждестранни инвеститори, той също беше сменен.

Планът за отваряне на борсата не се очаква да се забави в резултат на тази промяна.

Друго интересно назначение, Марк, беше новият заместник министър на петрола. Това е синът на Крал Салман – принц Абдул Азис.

Така че имаме някои нови лица Елиът. Но може ли да очакваме някаква по-сериозна промяна в политиката?

Елиът Готкин: Мисля, че както учителят ми по химия обичаше да казва, това е все едно една и съща жена, но с различни шапки.

Някои от лицата ще се променят, но в крайна сметка неочакваме някаква съществена промяна в политиката.

Говорихме за това, когато Крал Абдула почина. Вие не бихте избрали за ваш наследник някой, който няма да е съгласен с политиката ви.

Мисля, че ключов индикатор за това е, че Али Ал Наими – дългогодишният министър на петрола, запазва своята позиция.

Да, вероятно Крал Салман казва, някъде в бъдеще искам синът ми да го замени и да стане министър на петрола, но определено Али Ал Наими запазва тази позиция сега, така че не очаквайте някаква промяна в петролната политика на Саудитска Арабия.

Те ще запазят производството си и ще се опитат да запазят пазарния си дял независимо, колко ще падне цената на петрола.