"Деца вече ги няма": Рокади на фона на кървави атаки в Украйна

Ударите са засегнали историческата част на Лвов

04.09.2024 | 18:52 Редактор:

Първи рокади в украинското правителство от началото на руската инвазия в Украйна. Вълната от оставки застигна и външния министър Дмитро Кулеба, след като вчера петима министри напуснаха постовете си.

Освен Дмитро Кулеба, оставки са подали и две вицепремиерки - за европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и отговарящата за реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук. Оттеглят се и министрите на стратегическите индустрии, на правосъдието и на околната среда.

Верни политически съюзници на президента Володимир Зеленски определиха тези събития като най-големия "рестарт" в правителството преди настъпването на зимата.

Засегната е историческа част на Лвов

"Трябва да се съчетае всичко, което Украйна постигна в отношенията си с партньорите - доверието, силата на украинския дух, със задачите, пред които е изправена нашата държава в противодействието на руската пропаганда и защитата на украинското културно наследство. Сега е моментът да се даде нова сила на държавните институции на Украйна", заяви Зеленски.

Промените идват в труден момент от войната с Русия - Украйна бележи загуби при защитата на източните си части и същевременно увеличава територията, която владее в руската Курска област. Атаките, на които е подлагана редовно с ракети и дронове , взеха жертви и днес. Докато град Полтава е в траур заради повече от 50 жертви на ракетния обстрел по военен институт, в западния Лвов бяха убити 7 души, сред тях и три деца. Ранените в Лвов са 53-ма.

"Три деца вече ги няма. Ужасно. Те са от семейство, които са прекрасни съседи", каза жителка на Лвов.

Местните власти съобщиха, че ударите са засегнали историческата част на Лвов, която е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС