В американския щат Тенеси дори учителите носят оръжия

"От невръстна възраст ни учеха да уважаваме оръжието", казва представител на местната власт

04.09.2024 | 21:47 Редактор:
В американския щат Тенеси дори учителите носят оръжия
В американския щат Тенеси дори учителите носят оръжия

Щатът Тенеси в САЩ се отличава с красива природа, като живописните му планини привличат много хора. В този щат оръжията са високо ценени, а законите, свързани с тях, са доста либерални. Гари Стидъм споделя, че почти всичко е позволено - от носенето на заредено огнестрелно оръжие на обществени места до това, че не се изисква разрешително, проверка или обучение за неговата употреба.

"Хората тук са свикнали с оръжията"

Гари е представител на местната власт. Той не се възползва от тези възможности, но е доволен, че в неговия щат законите за оръжията не са строги. В окръг Съливан, откъдето е той, в местната власт има само хора със сходни възгледи - всички са републиканци.

Гари казва, че хората по тези места са свикнали с оръжията, защото така са отгледани. Той разказва, че е израснал във Вирджиния - съвсем наблизо. 

"Имахме уроци по сигурност при използване на оръжие и за сигурност при лов. В дома ни винаги е имало оръжия. От невръстна възраст ни учеха да уважаваме оръжието и как да го ползваме безопасно. Това е логичният начин за контрол. Проблемът не са оръжията", казва Гари.

Оспорван закон

Едно ново изменение в законодателството на Тенеси вече позволява и на учителите да носят оръжие в класните си стаи. Това всъщност беше решение, взето след поредната масова стрелба в училище в САЩ. Тогава републиканското мнозинство в Тенеси прокара оспорвания закон, въпреки че представителите на Демократическата партия призоваваха за по-строги закони за безопасността.

Гимназията "Уест Ридж" има собствен въоръжен шериф. Не всички училища обаче могат да си позволят това. В същото време повечето учители са доволни, че вече могат да внасят оръжие в класната стая. Според учителя Кайл Муур това е добър вариант за защита на всичките 1200 деца, които учат в гимназията. Шерифът на окръг Съливан е по-скептичен в това отношение. 

"Притеснявам се, че може да се наложи някой, който няма никаква подготовка, да носи оръжие. С "приятелски огън" могат да се причинят огромни вреди", казва шерифът Джеф Касиди, цитиран от DW.

Въпросът за оръжията разединява Америка

Законодателството за оръжията в САЩ е тема, която разделя американското общество. Глория Джонсън също е учителка. Тя е възмутена от новото законодателство. В цяла Америка има много хора, които споделят нейното мнение, макар в Тенеси тя да е малцинство.

"Няма място на този свят, където носенето на оръжия да е било добро решение на проблема. Не бива изобщо да позволяваме оръжието да влиза в сградата на училищата”, казва Джонсън, която е и делегат на Демократическата партия за Тенеси. 

“Знае се, че полицаите имат едва 18% точна стрелба при открити престрелки. Нима очакваме от един учител да се справи по-добре от полицаите, които са специално обучени за това?", пита тя.

Статистиката показва, че Тенеси е сред десетте щата с най-много смъртни случаи, предизвикани от огнестрелни оръжия.

Снимка: БГНЕС