fallback

Урсула фон дер Лайен: Беше трудно да накарам държавите да номинират повече жени

Председателят на ЕК заяви, че не се е срещала с всички потенциални кандидати за висшия екип на ЕС

04.09.2024 | 14:52 Автор: Вяра Димова

Урсула фон дер Лайен заяви, че е било "трудно пътуване" да накара държавите членки да номинират повече жени за висшия екип на ЕС, предаде АФП.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) беше помолила страните от ЕС да предложат мъж и жена, за да заемат постовете на комисари в новата ѝ администрация след изборите през юни. Но повечето държави членки игнорираха тази молба и едва девет жени бяха номинирани да станат част от 27-членния екип на Фон дер Лайен, включително бившият естонски министър-председател Кая Калас като върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

"Без съмнение беше трудно пътуване – но това не променя изобщо убеждението и решимостта ми. Процесът продължава. Сега имаме двуцифрено число жени, но не съм се срещнала с всички потенциални кандидати", обясни ръководителят на ЕК.

Фон дер Лайен, която си осигури втори мандат като председател на ЕК през юли, се очаква да представи своя състав за най-висшите длъжности следващата седмица. Тя настоя, че "първият критерий е компетентността", когато става въпрос за избора на състава на новата ѝ комисия.

"Понякога мъжът е по-добре квалифициран от жената. Понякога е точно обратното", посочи тя, цитирана от БГНЕС.

След това ЕП ще трябва да провери и да одобри всеки кандидат - и може да се опита да промени баланса между половете.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback