САЩ повдигнаха обвинения на лидери на "Хамас" за атаката срещу Израел на 7 октомври

При нападението бяха убити над 1100 души, а около 250 бяха отвлечени като заложници в Ивицата Газа

04.09.2024 | 14:04 Редактор:

Прокуратурата в САЩ повдигна обвинения на лидери на "Хамас" заради нападението срещу Израел на 7 октомври. Конкретно е назован новият лидер на групировката Яхия Синуар, който наследи ликвидирания през юли в Техеран Исмаил Хания.

Освен Синуар, още петима души са обвинени, че са организирали атаката, при която бяха убити над 1100 души, а около 250 бяха отвлечени като заложници в Ивицата Газа. На трима от шестимата лидери обвиненията са повдигнати посмъртно. Освен Хания, другите двама са ръководителят на военното крило на "Хамас" Мохамед Дейф и заместникът му Маруан Иса, които израелската армия обяви, че е ликвидирала тази година.

Живите обвиняеми са Синуар, Халед Мешаал и Али Барака

"Департаментът по правосъдието повдига обвинения срещу Яхия Синуар и други високопоставени лидери на "Хамас" за финансиране и ръководене на продължила с десетилетия кампания за убийства на американски граждани за поставяне под заплаха на сигурността на САЩ. Както е посочено в нашата жалба, тези обвиняеми, снабдявани с оръжие и получаващи политическа подкрепа и финансиране от правителството на Иран, и с подкрепа от ливанската групировка "Хизбула", оглавиха опитите на "Хамас" да унищожи държавата Израел и да убие цивилни в името на тази цел", заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Снимка: БГНЕС