fallback

Владимир Путин инспектира от лодка място за нова руска корабостроителница

Тя ще замени чуждестранните кораби, които странатаползва

04.09.2024 | 09:06 Автор: Елеонора Танева

Руският президент Владимир Путин инспектира мястото за нова корабостроителница в Приморие, предназначена да попълни руския търговски флот с нови кораби.

"Путин отиде да инспектира това предложено място за изграждане на корабостроителница от морето, той беше придружен и му даде обяснения от вицепремиера Денис Мантуров, ръководителя на VTB Андрей Костин, губернатора на Приморския край Олег Кожемяко и генералния директор на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) Андрей Пучков", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По указания на руския президент трябва да бъде изградена корабостроителница в Далечния изток, специализирана в търговския флот, а именно строителството на кораби за насипни товари, танкери и контейнеровози.

"Площадката на бъдещата корабостроителница се очаква да бъде разположена в залива Промежуточная във Владивосток. Основните фактори за избора на място за строителство са климатичните условия, които позволяват максимално удължаване на производствения период, близостта до развитите търговски пътища, инфраструктурата, т.к. както и възможността за промишлено сътрудничество със страните от Азиатско-тихоокеанския регион, достъпът до трудовите ресурси на Владивосток и възможността за развитие на необходимата жилищна инфраструктура за работниците също са важни", обясни прессекретарят на президента, цитиран от ТАСС.

Песков допълни, че второ мощно предприятие ще позволи на Русия бързо да замени чуждестранните кораби в структурата на търговския флот и да осигури икономическия суверенитет на Русия в областта на морската търговия.

Снимка, архив: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback