СЗО: Мобилните телефони нямат връзка с рака на мозъка

Анализ по темата включва 63 проучвания от периода 1994-2022 г.

03.09.2024 | 21:36 Редактор:
В анализа са разгледани раковите заболявания на мозъка при възрастни и деца.
В анализа са разгледани раковите заболявания на мозъка при възрастни и деца.

Според нов анализ, извършен по поръчка на Световната здравна организация (СЗО), няма връзка между употребата на телефоните и риска от рак на мозъка, съобщи Ройтерс.

Анализът, публикуван във вторник, установи, че въпреки огромното нарастване на употребата на безжични технологии не се наблюдава съответно нарастване на случаите на рак на мозъка. Това се отнася дори за хората, които провеждат дълги телефонни разговори, или за тези, които използват мобилни телефони повече от десетилетие.

Окончателният анализ включва 63 проучвания от периода 1994-2022 г., оценени от 11 изследователи от 10 държави, включително австралийския правителствен орган за радиационна защита.

В работата са оценени ефектите на радиочестотата, използвана в мобилните телефони, както и в телевизията, бебешките монитори и радарите, казва съавторът и професор по епидемиология на рака в Университета в Окланд, Нова Зеландия Марк Елуд.

"Нито един от основните изследвани параметри не показа повишен риск", каза той. 

В анализа са разгледани раковите заболявания на мозъка при възрастни и деца, както и ракът на хипофизата, слюнчените жлези и левкемиите, и рисковете, свързани с използването на мобилни телефони, базови станции или предаватели, както и професионалното излагане. Други видове рак ще бъдат разгледани допълнително, предаде БТА.

Анализът потвърждава предишни подобни разработки. СЗО и международни здравни органи и преди са заявявали, че няма категорични доказателства за неблагоприятни последици за здравето от радиацията, използвана от мобилните телефони, но са призовавали за повече изследвания. 

Снимка: Pexels