Володимир Зеленски: ПВО и ракетите са необходими в Украйна, а не в някой склад

Всеки ден забавяне означава загуба на човешки живот, настоя украинският президент

03.09.2024 | 18:48 Редактор:

Русия нанесе един от най-смъртоносните си удари в Украйна. Над 40 души са загинали, а 180 са ранени, след като ракети поразиха военен институт в град Полтава. От Москва няма официален коментар.

За касапницата в Централна Украйна съобщи във видеозапис президентът Володимир Зеленски. Ударът, по думите му, е бил нанесен с две балистични ракети. Те са поразили сградата на Военния институт по комуникации.

Разпоредено е пълно и бързо разследване. Зеленски призова съюзниците да позволят използването на техни оръжия с голям обсег, за да може Украйна да се защитава.

"Руските мръсници ще бъдат подведени под отговорност за този удар. Казваме отново и отново на всички по света, които имат властта да спрат този терор: системите за противовъздушна отбрана и ракетите са необходими в Украйна, а не някъде в някой склад. Удари на далечни разстояния, които могат да ни защитят от руския терор, са необходими сега, а не след време. За съжаление, всеки ден забавяне означава загуба на човешки живот", заяви Зеленски.

Монголия не арестува Путин

Президентът на Русия Владимир Путин продължи посещението си в Монголия, която не го арестува, въпреки заповедта на Международния наказателен съд по обвиненията за депортации на украински деца.

Той беше посрещнат от президента на Монголия с церемония, в която участваха почетен караул в национални носии и оркестър. В столицата Улан Батор Русия отново води преговори за изграждането на тръбопровод за 50 милиарда кубически метра природен газ годишно от нейния регион Ямал до Китай през Монголия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС