fallback

Колко близо е светът до ваксина срещу рак на белите дробове?

BioNTech обяви началото на втората фаза от клиничните изпитвания

03.09.2024 | 16:30 Автор: Тодор Петров

Компанията BioNTech, известна със своята mRNA технология, обяви началото на втората фаза от клиничните изпитвания на новата ваксина срещу рак на белите дробове - BNT116.

Тази експериментална ваксина представлява нов подход в лечението на недребноклетъчен рак на белия дроб, най-често срещаната форма на заболяването. BNT116 е терапевтична ваксина, предназначена да помогне на имунната система да открие и унищожи раковите клетки, оцелели при първоначалното лечение – операция или химиотерапия.

Начинът, по който действат иРНК ваксините, включително BNT116, е чрез доставяне на специални генетични инструкции (мРНК) до клетките на тялото. Те ги карат да произвеждат антигени – протеини, които се разпознават от имунната система.

Веднъж произведени, тези антигени стимулират имунен отговор, обучавайки имунната система да разпознава и атакува раковите клетки, които експресират тези протеини.

Фаза 2 на клиничните изпитвания на BNT116 в момента е насочена към определяне на профила на безопасност и подходящата дозировка на ваксината, коментират от компанията. Клиничните тестове се провеждат в седем държави.

Четете повече по темата в megavselena.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback