fallback

Руска атака срещу украинския град Полтава взе 41 жертви

Над 180 души бяха ранени

03.09.2024 | 16:15 Автор: Беатрис Младжова

Атака на Русия срещу централния украински град Полтава взе десетки жертви, а засегнато беше и военно учебно заведение, съобщи президентът Володимир Зеленски.

"Повече от 180 души бяха ранени. За съжаление има и много загинали. Към момента се съобщава за 41 загинали", каза Зеленски, цитиран от АФП.

Две руски балистични ракети удариха болница и учебно заведение, като частично разрушиха една от сградите на института, съобщи украинското министерство на отбраната.

"Времевият интервал между алармата и пристигането на смъртоносните ракети беше толкова кратък, че застигна хората по средата на евакуацията в бомбоубежището", заявиха от министерството.

По данни на министерството спасителите все още работят, след като са спасили 25 души, включително 11 затрупани под развалините. Руските военни блогъри бяха заявили, че ударът е бил насочен към церемония на открито, предаде БГНЕС.

Украинският депутат Мария Безугла, която редовно критикува военното ръководство на Украйна, обвини високопоставени служители, че са изложили на опасност войниците, като са допуснали подобни мероприятия. "Тези трагедии продължават да се повтарят. Кога ще спрат", написа тя в Telegram.

Зеленски нареди бързо разследване на обстоятелствата на удара и призова за повече оборудване за противовъздушна отбрана от западните партньори на Украйна.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback