Сблъсъците в Израел не смекчиха позицията на Бенямин Нетаняху спрямо "Хамас"

Израелският премиер настоява страната да запази контрола върху буферния коридор

03.09.2024 | 13:32 Редактор:

Протестите и сблъсъците в Израел продължиха и тази нощ, въпреки опитите на съда да спре обявената от синдикатите обща стачка. Десетки хиляди отново настояха за споразумение с палестинската групировка "Хамас", което да позволи освобождаването на всички заложници. 

На пресконференция премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли критиките от САЩ, че не прави достатъчно, за да постигне сделка. В отговор той каза, че натискът трябва да е върху "Хамас", особено след смъртта на шестима от заложниците, чиито тела бяха намерени в събота в Ивицата Газа. 

Израелският премиер настоява страната да запази контрола върху буферния коридор на границата между Газа и Египет. Така ще се гарантира, че заложниците няма да бъдат изведени тайно от Газа, смята още Нетаняху. 

"Оста на злото се нуждае от коридора Филаделфия и поради тази причина ние трябва да контролираме този коридор. Това е "екзистенциален въпрос" за Израел. Няма да отстъпваме по екзистенциални въпроси и само когато "Хамас" разбере това, ще можем да стигнем до споразумение", настоя премиерът на Израел. 

Снимка: БГНЕС