Криптовалутата прави хората склонни към психопатия и садизъм

Те са по-склонни да вярват в теории на конспирациите

03.09.2024 | 09:15 Редактор:
От милионер до бедняк за ден - побъркващо е.
От милионер до бедняк за ден - побъркващо е.

Нарцисизъм, макиавелизъм, психопатия и садизъм. Към тези черти в характера с по-склонни притежателите на дигитални валути, показва ново академично проучване на учени от Университета в Торонто и Университета в Маями, публикувано в журнала PLOS One.

"Индивидите, закупили криптовалута, са средно по-склонни да вярват в теории на конспирацията, да подкрепят екстремистки групи и да споделят популистки настроения", се посочва в проучването, цитирано от Bloomberg.

Всеки трети американец е имал вземане-даване с криптовалута

Изследването е проведено сред 2001 американци над 18 години. 30% от тях посочват, че имат или са притежавали криптовалута.

Събраните данни показват, че притежателите на дигитални активи обикновено отбелязват по-висок резултат по скали за нужда от хаос, параноя, догматика, мислене на жертвата, психологическа реактивност – което е клиничен термин за мотивации, предизвикани от чувство, че личните свободи са били изгубени.

От милионер до бедняк за ден

Заключенията на проучването не изненадват 57-годишния криптотрейдър Крис Уийлър. 

"Буквално трябва да сте луд, за да се замесите в нещо, при което нетното ви състояние се качва с милион и спада с милион за ден", казва той.

Четете повече в investor.bg

Снимка: pixabay