Иран ще предостави балистични ракети на Русия?

Това би означавало тревожно развитие на конфликта

03.09.2024 | 09:03 Редактор:
Иран е предоставил на Русия стотици дронове по време на войната.
Иран е предоставил на Русия стотици дронове по време на войната.

Европейски представители очакват Иран скоро да достави балистични ракети на Русия – действие, което може да предизвика бърза реакция от страна на съюзниците на Украйна, според източници на Bloomberg.

Иран отдавна подпомага Русия

Иран е предоставил на Русия стотици дронове по време на войната срещу Украйна, но потенциалното прехвърляне на балистични ракети би означавало тревожно развитие на конфликта, според хората, които са говорили при условие за анонимност, за да обсъдят поверителни оценки.

Те отказаха да предоставят прогнози за вида и обхвата на доставките или график, въпреки че един от служителите каза, че доставките могат да започнат в рамките на няколко дни. Балистичните ракети обикновено летят много по-бързо от крилатите ракети или дронове - и могат да носят по-големи полезни товари.

САЩ и други съюзници от Северноатлантическия пакт многократно са предупреждавали Техеран срещу подобен ход и продължават с дипломатически усилия, за да предотвратят това да се случи. Съветът за национална сигурност на САЩ не отговори веднага на искане за коментар. Министерството на външните работи на Иран и неговата мисия в ООН не отговориха на запитванията.

Войната в Украйна продължава с пълна сила

Украинските сили се борят да спрат руското настъпление в източния регион на Донецк, докато украинските градове и енергийна инфраструктура са подложени на продължителна бомбардировка с наближаваща трета пълна зима от войната. Киев беше ударен рано в понеделник с бараж от крилати и балистични ракети и дронове, като противовъздушнатата отбрана не успя да свали седем от 16 балистични ракети.

Арсеналът от балистични ракети на Москва включва руска и по-малко прецизна севернокорейска техника. Атаката срещу столицата в понеделник включваше руски ракети "Искандер-М", както и севернокорейски модели KN-23, изстреляни от регионите Брянск, Курск и Воронеж, всички граничещи с Украйна, според украинските сили за противовъздушна отбрана.

Междувременно украинските съюзници се борят да изпълнят ангажиментите, дадени по-рано тази година, за укрепване на системите за противовъздушна отбрана на опустошената от война нация. Няколко съюзници от НАТО все още не са изпълнили ангажиментите, потвърдени на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли, съобщи Bloomberg миналия месец.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС