Плуването на Волос е забранено до излизане на лабораторните резултати

Заради мъртвата риба се появиха червеи

03.09.2024 | 07:10 Редактор:
По плажовете има разпръснати огнища на мъртва риба.
По плажовете има разпръснати огнища на мъртва риба.

Централната пристанищна администрация на Волос реши да забрани плуването на голяма част от плажната ивица на града поради милионите мъртви риби, изхвърлени в морето, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По-конкретно, забраната обхваща района от крайната част на плажа в Агрия на изток до плажа на Агиос Георгиос Кинигес на запад, включително десетки градски и крайградски плажове в района на Волос.

Както беше официално обявено, забраната за плуване се дължи на извънредното явление на наличието на мъртва риба и ще остане в сила, докато компетентната Дирекция по водите на Децентрализираната администрация на Тесалия не потвърди лабораторно качеството на водите.

На пресконференция кметът на Волос, Ахилеас Беос, призова хората да избягват плуването на близките плажове, тъй като резултатите от измерванията все още не са налични.

"Не слушайте никого. Никой не трябва да влиза в морето, освен ако Община Волос не издаде официално съобщение. Лаборатории от Атина и Солун ще проведат измервания на 15 места от Лехония до Агиалос, защото здравето на гражданите не бива да се излага на риск. Ние имаме мандат от жителите на Волос да защитаваме техните права. Измерванията ще бъдат извършвани на всички нива от както частни, така и държавни институции", подчерта Беос.

Кметът също така отправи предизвикателство към областния управител на Тесалия, Куретас, да покаже документа, който ги информира за поставянето на мрежата и отговори на твърдението му, че след 2-3 дни ще бъде безопасно да се къпе в морето: "Ако Куретас наистина вярва, че водите са безопасни, нека самият той влезе пръв, след което и жителите на Волос."

Той добави, че общината е поела отговорността за цялата плажна ивица и я е почистила, като увери, че услугите на общината са на разположение на региона за оказване на помощ. 

"Волос не е личен магазин, той засяга всички нас. Обещавам, че до 15 дни градът ще се върне в предишното си състояние на всички нива", каза още Беос.

Той отбеляза, че "повечето мъртви риби са почистени, но за да не заблуждаваме хората, трябва да уточним, че на дъното все още има доста мъртви риби. Те или ще бъдат изядени от други риби, или ще бъдат почистени от самото море."

Той призова регион Тесалия да усили усилията си за незабавно почистване на района.

В допълнение, жителите на Волос са изправени пред множество огнища на замърсяване, създадени по бреговете на Пагаситикос заради мъртвата риба, изхвърлена от езерото Карла. По плажовете има разпръснати огнища на мъртва риба, която се превръща в храна за червеи, което предизвиква сериозна загриженост у гражданите както за общественото здраве, така и за околната среда.

Снимка: БГНЕС