fallback

Лошо посрещане за Кириакос Мицотакис в Тесалия

В Кардица изкараха тракторите

02.09.2024 | 20:11 Автор: Вяра Димова

Жертвите на наводненията в Гърция посрещнаха Кириакос Мицотакис с неодобрение в Тесалия, където той беше на посещение днес. Според местните медии, около 500 души са излезли на протест рано сутринта в околностите на здравния център "Палама", където гръцката полиция е поставила барикада и е затворила протестиращите в двора на църквата, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В Кардица жителите изкараха тракторите, на които поставиха снопове слама. И на този "фронт", полицията отговори с бариера и отряди. Пострадалите от наводненията говореха за полумерки, бегли намеси и изразиха опасения, че при ново наводнение отново ще бъдат унищожени.

"Ясно си спомням, както каза и министърът, образът на стария здравен център, който е отнесен от реката. Това беше може би най-яркият образ от феномена Янус", отбеляза премиерът по време на официалната церемония по откриването на здравния център в Музаки, който отвори врати от средата на август.

"Това беше решение, което се доказа от реалността като правилно, защото успяхме и извършихме възстановяването в рекордно кратко време за гръцката публична администрация. Искам да подчертая, че проектите, които изградихме след "Янос", се противопоставиха и на "Даниел", което означава, че бяха проекти, изградени с различни спецификации" заключи премиерът на Гърция. 

Като част от посещението си в областната единица Кардица, министър-председателят посети и селището Метаморфоси, което миналата година претърпя големи щети от лошото време "Даниел", и обсъди с жителите напредъка на проекта за преместване на техните село.

Площта, на която ще бъде изградено селището, е около 200 дка и е предвидено да бъдат застроени 202 парцела.

"Мисля, че сме постигнали голям напредък. Това е процес, който по своето естество изисква време, за да узрее. Сега обаче сме абсолютно сигурни, че след като получим съгласието на местната общност, можем да продължим напред и възможно най-скоро да изградим новата Метаморфоза в пространство, което вече е определено", посочи Мицотакис.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback