fallback

Турция поиска да се присъедини към БРИКС

Целта ѝ е да увеличи глобалното си влияние

02.09.2024 | 17:35 Автор: Деси Николова

Турция официално е поискала да се присъедини към групата на страните с нововъзникващи пазари БРИКС. Целта ѝ е да увеличи глобалното влияние и да развие нови отношения извън традиционните си западни съюзници, съобщават източници, запознати със ситуацията.

Гледната точка на администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган е, че геополитическият център на тежестта се измества от развитите икономики, според хората, които са говорили при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да коментират.

Новият дипломатически устрем на страната отразява нейните стремежи да развива връзки с всички страни в един многополюсен свят, като същевременно изпълнява задълженията си като ключов член на Организацията на Северноатлантическия пакт, казаха източниците на Bloomberg.

Разположена между Европа и Азия, Турция подаде молба за присъединяване към БРИКС преди няколко месеца на фона на разочарованието от липсата на напредък в десетилетния опит за присъединяване към Европейския съюз, добавят източниците. Кандидатурата също е отчасти резултат от разногласия с други членове на НАТО, след като Турция запази тесните си връзки с Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г.

Външното министерство и президентството на Турция отказаха коментар.

"Турция може да стане силна, просперираща, престижна и ефективна държава, ако подобри отношенията си с Изтока и Запада едновременно. Всеки друг метод, освен този, няма да е от полза за Турция, а ще ѝ навреди", каза Ердоган в Истанбул през уикенда.

Групата БРИКС, кръстена на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, включва някои от най-големите нововъзникващи икономики.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback