Сблъсъци с полицията и арести на протестите в Израел срещу кабинета на Бенямин Нетаняху

Той е обвиняван, че не е успял да осигури освобождаването на всички пленници

02.09.2024 | 13:43 Редактор:

Масови протести заляха големите израелски градове, след като бяха открити телата на шестима заложници на "Хамас" в Южна Газа. Гневът е срещу кабинета на Бенямин Нетаняху, обвиняван, че не е успял да осигури освобождаването на всички пленници на палестинската групировка.

Обвинението към Нетаняху е, че той и правителството не са направили достатъчно, за да постигнат сделка с "Хамас" и 11 месеца след терористичното нападение от 7 октомври в ръцете на групировката остават още пленници. Десетки хиляди бяха допълнително мотивирани за участие в протестите от мъката на майките, които тези дни трябваше да погребат свои деца.

"Ти беше пожертван на олтара на поражението на "Хамас", в Рафах, във Филаделфийския коридор. Ти и още толкова много красиви и чисти души. Стига. Никога повече. Никога повече", призова майка на един от убитите заложници.

"Решението на премиера Нетаняху, че контролът върху коридора Филаделфия му е по-важен от живота на заложниците, ми дава правото да му кажа, че той извършва военно престъпление. Той е престъпник и масов убиец заради това свое решение", заяви един от протестиращите.

Критикувано е решението Израел да продължи окупацията на коридора по границата на Газа с Египет, което е една от пречките за споразумение с "Хамас".

По време на протестите в Тел Авив се стигна до сблъсъци с полицията. Десетки бяха арестувани. Въпреки това най-големият синдикат в страната обяви готовност за общонационална стачка. Това е още един знак, че гневът от последните убийства на заложници няма да отмине.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.