Масови протести в Израел заради провала със заложниците на "Хамас"

Хората настояват за сделка, която да сложи край на огъня 

02.09.2024 | 12:04 Редактор:
Тъга и гняв обхвана Израел.
Тъга и гняв обхвана Израел.

Десетки хиляди протестираха снощи в Израел срещу неспособността на правителството да осигури освобождаване на заложниците, държани от групировката "Хамас".

"Хистадрут" - един от най-мощните синдикати в страната - обяви еднодневна стачка. Лидерът му Арнон Бар-Давид обвини премиера Бенямин Нетаняху, че не допуска сделка с "Хамас" от политически съображения. 

Стачката е подкрепена от асоциацията на производителите, високотехнологичните компании, политическата опозиция, близките на останалите заложници на "Хамас". 

Остава неясно колко широко ще се разпространи акцията, която започна тази сутрин в 8 часа. На летище "Бен Гурион" бяха преустановени полетите. Общата стачка обхвана страната след убийствата на заложници в Ивицата Газа. 

Вчера израелските сили за отбрана съобщиха, че войниците са открили и прибрали телата на шестима заложници от подземен тунел в южната част на Ивицата Газа. Според военните те са били убити от бойци на "Хамас" малко преди това.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив с искане за сделка, която да сложи край на огъня в Газа. Протести имаше и в други израелски градове, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС