fallback

Крайната десница в Германия постигна невиждан успех от времената на ВСВ

Канцлерът Олаф Шолц нарече горчиви резултатите от двата регионални избора

02.09.2024 | 09:39 Автор: Тодор Петров

"Алтернатива за Германия" печели 33,2% от гласовете на избирателите в Тюрингия, с убедителна преднина пред консервативния Християндемократически съюз (ХДС), който се нарежда на второ място с 23,6% от гласовете, сочат предварителни резултати.

"Алтернатива за Германия" (AfD) се очертава да се превърне в първата крайнодясна политическа сила, която печели регионални избори в Германия от времената на Втората световна война (ВСВ) насам, сочат предварителните резултати от регионалните избори в провинция Тюрингия в неделя, предаде Ройтерс.

В зависимост от това колко точно депутати в крайна сметка ще има "Алтернатива за Германия" в Тюрингия тя ще може, ако получи достатъчно представители в регионалния парламент, да блокира решенията, които изискват мнозинство от две трети от гласовете в парламента. По този начин партията би могла да играе изключително важна роля в новия регионален парламент въпреки нежеланието на останалите политически сили да се коалират с нея.

В съседна Саксония, другата германска провинция, в която вчера бяха произведени регионални избори, предварителните резултати сочат, че на първо място е ХДС с 31,5% от гласовете - само с 1,1 пр. пункта пред "Алтернатива за Германия". Ройтерс отбелязва, че ХДС управлява в Саксония от 1990 година насам.

Резултатите от проведения вот се оценяват като катастрофални за партиите от тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц. 

Германският канцлер нарече горчиви резултатите от двата регионални избора, на които крайнодясната партия спечели, а неговата коалиция загуби, и призова основните партии да съставят правителства без "десни екстремисти".

Снимка: БГНЕС  

fallback
Още от Свят
fallback