Крайната десница в Германия постигна невиждан успех от времената на ВСВ

Канцлерът Олаф Шолц нарече горчиви резултатите от двата регионални избора

02.09.2024 | 09:39 Редактор: Тодор Петров
Огромен успех за крайнодесните в Германия.
Огромен успех за крайнодесните в Германия.

"Алтернатива за Германия" печели 33,2% от гласовете на избирателите в Тюрингия, с убедителна преднина пред консервативния Християндемократически съюз (ХДС), който се нарежда на второ място с 23,6% от гласовете, сочат предварителни резултати.

"Алтернатива за Германия" (AfD) се очертава да се превърне в първата крайнодясна политическа сила, която печели регионални избори в Германия от времената на Втората световна война (ВСВ) насам, сочат предварителните резултати от регионалните избори в провинция Тюрингия в неделя, предаде Ройтерс.

В зависимост от това колко точно депутати в крайна сметка ще има "Алтернатива за Германия" в Тюрингия тя ще може, ако получи достатъчно представители в регионалния парламент, да блокира решенията, които изискват мнозинство от две трети от гласовете в парламента. По този начин партията би могла да играе изключително важна роля в новия регионален парламент въпреки нежеланието на останалите политически сили да се коалират с нея.

В съседна Саксония, другата германска провинция, в която вчера бяха произведени регионални избори, предварителните резултати сочат, че на първо място е ХДС с 31,5% от гласовете - само с 1,1 пр. пункта пред "Алтернатива за Германия". Ройтерс отбелязва, че ХДС управлява в Саксония от 1990 година насам, пише БТА.

Германският канцлер Олаф Шолц нарече горчиви резултатите от двата регионални избора, на които крайнодясната партия спечели, а неговата коалиция загуби, и призова основните партии да съставят правителства без "десни екстремисти".

Снимка: БГНЕС