Кириакос Мицотакис: Над €4 млрд. е възстановяването на Тесалия от бурята "Даниел"

Министър-председателят ще посети засегнати села в региона

02.09.2024 | 08:39 Редактор: Беатрис Младжова
Положени са максимални усилия за помощ след бедствието.
Положени са максимални усилия за помощ след бедствието.

Една година след библейската катастрофа, причинена от бурята "Даниел" в Тесалия, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще я посети днес, където ще представи проектите срещу наводненията. На представянето ще присъстват и министрите на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис, на развитието на селските райони и храните Костас Циарас и на инфраструктурата Христос Стайкурас, докато координацията ще се осъществява от държавния министър Акис Скерцос. 

Очаква се министър-председателят да посети села в региона, засегнати от екстремните явления през миналия септември и да инспектира проектите за рехабилитация в здравните структури, пътната мрежа, както и в училищните звена. Правителството твърди, че възстановяването на региона е основен приоритет и за постигането на тази цел се изпълнява организиран план с координирани намеси и инициативи, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Очаква се част от конкретния план да бъде представен от Кириакос Мицотакис в Лариса, с акцент върху основните хидрологични проекти, язовирите и напоителните системи, които имат отношение към управлението на водите, но също и към защитата от наводнения, което е основният проблем в дневен ред на правителството. 

Държавата помага на жителите да се възстановят от бедствието

Що се отнася до облекчаването на засегнатите, една година след бедствието, премиерът оценява, че са положени максимални усилия в областта на държавната помощ и жилищната помощ. 

"Държавната машина управлява приблизително 200 000 заявления и случаят струва 4 милиарда евро. И поради тази причина е важно животът бързо да си възвърне нормалните си ритми", заяви той.

В края на краищата, при последното си посещение в Лариса миналия юни за откриването на Регионалния оперативен център за гражданска защита в Тесалия и новите съоръжения на Регионалната противопожарна служба в Тесалия, министър-председателят изпрати ясно послание за подкрепа за региона, заявявайки, че общо разходите за възстановяване на Тесалия след "Даниел" и "Елиас" ще надхвърлят 3,5 милиарда евро.

"Наше задължение е да подкрепим Тесалия в този труден и дълъг процес на възстановяване, но в същото време да я предпазим от подобни явления, които могат да се появят отново в бъдеще. Но също така да се изправи пред структурния проблем на недостига на вода в Тесалия, който не е нов", подчерта министър-председателят. 

В тази посока планът за борба с наводненията на регион Тесалия, който той формулира в сътрудничество със съответните министерства и холандската компания HVA, влезе в изпълнение през предходните дни с интервенции, насочени към почистване на насипи, потоци и подреждане на реки. На пресконференция, дадена в началото на седмицата, областният управител на Тесалия Куретас даде повече информация.

"Планът за борба с наводненията на Холандия беше представен на 15 март, този на региона на 20 март и окончателният беше одобрен от правителството на Велика събота. Последваха тръжните процедури, които изискваха време. Сега имаме удоволствието да съобщим, че изпълнителите се захващат за работа, превръщайки Тесалия в огромна строителна площадка", подчерта той.

Трябва да се отбележи, че според генералния план, изготвен от холандската компания HVA, необходимият бюджет за реконструкцията на Тесалия се оценява на 4,5 милиарда евро и има за цел да се справи с взаимосвързаните предизвикателства на рисковете от наводнения от една страна и суша от друга, разглеждане на ключови аспекти, които ще допринесат за по-доброто възстановяване на Тесалия. 

Основните оси на Плана за възстановяване се основават на сигурността на водните ресурси на Тесалия, готовността за наводнения и реформата на селскостопанския сектор в региона. В този дух планът за реконструкция се фокусира върху незабавните и необходими мерки, които трябва да бъдат предприети за защита на Тесалия от бъдещи наводнения и за справяне с кризата с недостига на вода, както и върху необходимите дългосрочни решения за инфраструктурни проекти, за промени в селскостопанските практики, но и за това как да се постигнат промени в психосоциалния манталитет на тесалийските фермери. 

Предлага се също да се приложат обширни мерки за управление на наводненията в тези райони, за да се защитят обработваемите и жилищни райони, с изграждането на около 100 до 250 язовири в по-малките долини, дерета и потоци, и в комбинация с решения, базирани на природни решения, големият воден поток от планинските райони се оценява като намален.

Снимка: БГНЕС