Откриха мъртва най-известната белуга - руски шпионин

Руският флот е обучавал китове за военни цели

01.09.2024 | 20:50 Редактор: Елеонора Танева
Хвалдимир беше забелязана край Норвегия през 2019 г.
Хвалдимир беше забелязана край Норвегия през 2019 г.

Намериха мъртва най-известната белуга в света, Хвалдимир. Тя беше забелязана за първи път в Норвегия недалеч от руските води, докато носеше колан с устройство, което предизвика слухове, че може да е шпионин на Москва.

Норвежката обществена телевизия NRK съобщи, че тялото на кита е намерено да плава в залива Рисавика в южна Норвегия в събота от баща и син, които са били на риболов.

Белугата, чийто прякор е комбинация от норвежката дума за кит – hval – и първото име на руския президент Владимир Путин, беше извадена от водата с кран и откарана до близкото пристанище, където експерти ще направят аутопсия. 

По животното не се виждат големи външни наранявания.

Морският биолог Себастиан Странд, който наблюдаваше приключенията на Хвалдимир през последните три години от името на базираната в Норвегия организация с нестопанска цел Marine Mind, каза, че е бил дълбоко разчустван от внезапната смърт на кита.

"Той очевидно беше в добро състояние преди дни, така че просто трябва да разберем какво може да се е случило тук", заяви Странд.

4,2-метровият кит с тегло 1225 кг беше забелязан за първи път през април 2019 г. от рибари близо до северния остров Ingøya, недалеч от арктическия град Хамерфест. Той носеше колан и нещо, което изглеждаше като стойка за малка камера и катарама, обозначена с думите "Оборудване Санкт Петербург".

Това предизвика обвинения, че белугата е "кит шпионин". Експерти казаха, че е известно, че руският флот е обучавал китове за военни цели, пише "Труд"

През годините белугата беше забелязана във водите край няколко норвежки крайбрежни града и бързо стана ясно, че е много опитомена и обича да си играе с хората, пишат от NRK.