Къде отидоха извадените 270 тона мъртва риба от Волос

4-5 тона са изпратени в санитарно депо

01.09.2024 | 20:31 Редактор: Елеонора Танева
Къде отидоха извадените 270 тона мъртва риба от Волос
Къде отидоха извадените 270 тона мъртва риба от Волос

Разрушителните наводнения от "Елиас" и "Даниел" са причината за екологичната катастрофа с мъртвата риба във  Волос.

"99% от мъртвата риба е събрана, няма риск за общественото здраве, тъй като измерванията на плажовете на Волос показват, че те са чисти и в три или четири дни ще трябва да се реши проблемът", заяви регионалният управител на област  Тесалия, Димитрис Куретас.

По думите му 270 тона мъртва риба са изгорени по правилата на европейското законодателство, а 4-5 тона са изпратени на санитарно депо, което според областния управител се намира в безопасна зона в община Велестинос, за целта има издадено екологичното разрешително, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Има ли риск от екологична катастрофа?

Димитрис Куретас заяви, че преди 12 дни е предупредил както пристанищната организация на Волос, така и общината на Волос за проблема.

"Тази мрежа можеше да бъде поставена много по-рано“, отбеляза областният управител на Тесалия.

От своя страна Ефтимиос Лекас, професор по управление на природни бедствия в EKPA, изрази  съмнения относно безопасността по унищожаването на мъртвата риба във Волос. Той подчерта, че във Велестино, на мястото, където се изхвърлят рибите, не е сигурен дали процесът е безопасен.

Също така Ефтимиос Лекас заяви, че за да бъде одобрена и подходяща една локация, трябва да бъдат изпълнени 32 условия и в конкретния случай е съмнително дали това е така. Професорът  се обяви за кремация, характеризирайки я като "отлична мярка за подобни случаи".

Има голямо безпокойство как геосредата е повлияла на биосредата при умъртвяването на рибата.

"Въздействията върху околната среда, които съществуват като цяло в района, във въздуха, във водата, в почвата, в подпочвата са въпроси, които ценим. Не е лесно да се правят изводи. Това е много сложна система, която представлява комплексност във всички категории въздействия и бедствия" , допълни Лекас. 

Как се стигна до проблема с мъртвата риба във Волос

Според представителя на природната среда и водите на Министерството на околната среда Петрос Варелидис  проблемът с мъртвата риба във Волос е започнал, когато Тесалийската равнина е била наводнена преди година.

"Равнината беше наводнена през септември. Когато се наводни, рибите дойдоха в равнината от Пиниос и от язовира Карла, пресъздадена преди 10-15 години. Тези риби останаха в голяма зона в продължение на много месеци, 10-11 месеца. Следователно те се възпроизвеждат там в среда на еутрофикация, т.е. такава, която има много храна и няма врагове, тъй като екосистема в баланс не е била формирана. Резултатът от това беше, че те се размножиха с много висока скорост. В същото време отводняването на района и изпарението разбира се удължи.

И така, когато нивото на водата спадна, рибите бяха твърде много за наличната вода и следователно наличния кислород и така рибите започнаха да умират масово", обясни  Петрос Варелидис.

Снимка: БГНЕС