fallback

"Непреклонна Франция" поиска импийчмънт на президента Еманюел Макрон

Партията го обвини в "сериозно нарушение на задълженията му"

01.09.2024 | 10:40 Автор: Вяра Димова

Кризата във Франция се задълбочава. Депутатите от "Непреклонна Франция" (НФИ) поискаха импийчмънт на президента Еманюел Макрон, като го обвиниха в "сериозно нарушение на задълженията му", отказвайки да удовлетворят искането на "Нов народен фронт" да назначи Луси Кастес за премиер.

Процедурата за импийчмънт на държавния глава, уредена в член 68 от Конституцията, е дълга и трудна за успешно приключване. В крайна сметка процедурата ще изисква одобрението на 2/3 от членовете на парламента, заседаващи във Върховния съд. Това е трудна задача, като се има предвид, че голяма част от левицата показа нежелание да я подкрепи.

"Както парламентът, така и Сенатът могат и трябва да защитават демокрацията от авторитарното изкушение на президента на републиката, което не знаем къде ще спре", призовават депутатите от НФИ в предложението си за резолюция, което според лидера на групата Матилд Пано "е изпратено на депутатите за съподписване", пише "Труд".

В текста се казва, че отказът на Еманюел Макрон да назначи Луси Кастес след консултации с различните политически сили "представлява сериозно нарушение на задължението да се зачита волята, изразена чрез всеобщо гласуване", като се посочва, че на последните парламентарни избори левият алианс е излязъл начело (193 места).

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback