"Непреклонна Франция" поиска импийчмънт на президента Еманюел Макрон

Партията го обвини в "сериозно нарушение на задълженията му"

01.09.2024 | 10:40 Редактор: Вяра Димова
Задълбочава се кризата във Франция.
Задълбочава се кризата във Франция.

Кризата във Франция се задълбочава. Депутатите от "Непреклонна Франция" (НФИ) поискаха импийчмънт на президента Еманюел Макрон, като го обвиниха в "сериозно нарушение на задълженията му", отказвайки да удовлетворят искането на "Нов народен фронт" да назначи Луси Кастес за премиер.

Процедурата за импийчмънт на държавния глава, уредена в член 68 от Конституцията, е дълга и трудна за успешно приключване. В крайна сметка процедурата ще изисква одобрението на 2/3 от членовете на парламента, заседаващи във Върховния съд. Това е трудна задача, като се има предвид, че голяма част от левицата показа нежелание да я подкрепи.

"Както парламентът, така и Сенатът могат и трябва да защитават демокрацията от авторитарното изкушение на президента на републиката, което не знаем къде ще спре", призовават депутатите от НФИ в предложението си за резолюция, което според лидера на групата Матилд Пано "е изпратено на депутатите за съподписване", пише "Труд".

В текста се казва, че отказът на Еманюел Макрон да назначи Луси Кастес след консултации с различните политически сили "представлява сериозно нарушение на задължението да се зачита волята, изразена чрез всеобщо гласуване", като се посочва, че на последните парламентарни избори левият алианс е излязъл начело (193 места).

Снимка: БГНЕС