Гръцкото правителство със спешни мерки за бизнеса след тоновете мъртва риба

Те касаят предприятията в общините Волос и Пилио, засегнати от екстремния феномен

01.09.2024 | 09:00 Редактор: Вяра Димова
Подпомагат секторите около Пагаситическия залив.
Подпомагат секторите около Пагаситическия залив.

Гръцкото правителство прие серия от мерки за подкрепа на бизнеса след тоновете мъртва риба, които "наводниха" пристанището на Волос и околните райони и бяха обявени от Министерствата на финансите, здравеопазването, околната среда, труда и гражданската защита.

Мерките се отнасят до предприятия в общините Волос и Пилио, които бяха неблагоприятно засегнати от екстремния феномен на мъртва риба в Пагасическия залив, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

През следващия период стартират мерки за подпомагане на бизнеса в определен периметър от бенефициенти по отношение на сектора и региона, около Пагаситическия залив, които са посочени, както следва:

  •  Субсидия за предприятия със загуба на оборот поради екстремното явление в сравнение с предходен съответен период от време.
  •  Спиране плащането на данъчни и осигурителни задължения за предприятията в посочения периметър за определен период.
  •  Активиране на схемата за подкрепа на Thessaly Pass и през следващата година с целеви функции в районите около Пагаситикос, но също така и увеличение на сумата за Thessaly Pass, което вече е в ход за текущата година.
  •  Осигуряване на финансиране за създаването на интегрирана програма за популяризиране на Пагаситикос през следващия период в рамките на сътрудничество между компетентните министерства и местните органи.

След проучвания и проверки, извършени от компетентните нива на Министерството на околната среда и енергетиката, чрез инспекторите по околна среда, посетили района, и Министерството на здравеопазването информира, че:

- Министерството на здравеопазването чрез EODY от началото на явлението предостави лабораториите за обществено здраве на разположение на регион Тесалия за извършване на лабораторни проверки на плажовете за плуване. Препоръката на EODY беше наред с лабораторните проверки да се извърши и санитарна идентификация на плажовете за къпане и при установяване на мъртва риба да се препоръча да се избягва къпането.

Към днешна дата са взети проби от 9 плажа за плуване в община Волос и са лабораторно тествани в Регионалната лаборатория за обществено здраве (PEDY) на EODY в Тесалия.

Микробни индикатори за фекално замърсяване (Colobacillus и Enterococcus) са открити на всички плажове (с изключение на този, който е с хронично натоварване) в рамките на законодателството и в съответствие с поредица от измервания от предходни години, включително 2024 г. В тестваните проби беше установено увеличение на общата микробна флора, без да се идентифицират специфични патогени, свързани със заболяването.

Вземането на проби е планирано ежедневно през следващите няколко дни по всички брегове в сътрудничество с Региона. Ако вече няма мъртви риби и крайбрежието продължава да е с добри показатели за фекално замърсяване, ще бъде дадена възможност на Районната здравна дирекция да препоръча плуването да бъде разрешено.

Въз основа на настоящите данни за етиологията на явлението не може да се говори за риск за общественото здраве. EODY ще продължи да предоставя подкрепа на регион Тесалия по всякакъв подходящ начин, въз основа на компетентност.

- Министерството на околната среда и енергетиката изпрати екип от инспектори по околната среда за аутопсия в района на Карла в четвъртък, 29 август, която ще продължи следващата седмица в по-широкия район до река Пиниос, включително напояването и дренажни мрежи на района, за разследване всякакви отговорности.

- Феноменът се наблюдава и от звеното за управление на защитените територии в Тесалия, което също представи съответен подробен доклад в петък, 30 август. Посочва се, че унищожаването на мъртвите риби трябва да се извършва от службите, които са ги събрали в съответствие с разпоредбите на Европейски Регламент.

За количествата мъртва риба, смесена с пясък, водорасли и боклук, Министерството на околната среда и енергетиката се е свързало с фирма, която е предложила помощ в зависимост от нуждите на региона.

Снимки: БГНЕС