fallback

СЗО започна ваксинирането на 640 000 деца в Ивицата Газа срещу полиемиелит

При израелски удари днес загинаха най-малко 48 души

31.08.2024 | 20:48 Автор: Вяра Димова

Започнала е кампанията за ваксиниране на децата в Ивицата Газа срещу полиомиелит и за предотвратяване на разпространението на вируса, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от "Асошиейтед прес".

Малък брой деца в Газа започнаха да получават ваксини ден преди мащабното въвеждане на ваксините и планираната пауза в бойните действия, договорена от Израел и Световната здравна организация на ООН. СЗО потвърди, че по-голямата кампания ще започне утре.

"Трябва да има прекратяване на огъня, за да могат екипите да достигнат до всички, към които е насочена тази кампания", каза д-р Юсеф Абу ар Рееш, заместник-министър на здравеопазването.

Журналисти от "Асошиейтед" прес видяха около 10 деца, които получиха дози ваксина в болница "Насър" в Хан Юнис, информира БТА. Междувременно при израелски удари днес загинаха най-малко 48 души в Ивицата Газа, предаде "Ройтерс".

Палестинските здравни власти съобщиха, че сблъсъци е имало в централните и южните райони на анклава преди планираното начало на кампания за ваксиниране срещу полиомиелит. СЗО трябва да започне ваксинирането на около 640 000 деца на територията срещу полиомиелит, като се разчита на ежедневни осемчасови паузи в боевете между израелските сили и "Хамас" в определени райони на обсадения анклав.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback