fallback

Александър Вучич: Сърбия няма да стане член на ЕС през 2028 г.

Няма да се случи, каза сръбският президент

31.08.2024 | 17:58 Автор: Вяра Димова

Александър Вучич заяви, че Сърбия най-вероятно няма да стане член на ЕС през 2028 г., когато няколко други държави от Западните Балкани се надяват да се присъединят, предаде "Ройтерс".

"Не вярвам, че ние ще сме част от ЕС през 2028 г. Няма да се случи (членството в ЕС). Аз не лъжа моя народ", каза сръбският президент.

Според него нито една от държавите, които се надяват на скорошно членство в ЕС, няма да постигнат това преди 2030 г., но това е само моя оценка", уточни сръбският президент.

За да се присъедини към ЕС, Сърбия трябва да приложи демократични реформи, да подобри положението с върховенството на закона, съдебната система, икономиката и да изкорени корупцията и организираната престъпност, посочва "Ройтерс".

Сърбия балансира между стремежа към членство в ЕС и силните връзки с Русия, която ѝ доставя природен газ и подкрепа срещу обявената през 2008 г. независимост на Косово, информира БТА. Сърбия многократно осъди руската инвазия в Украйна и доставя на Киев артилерийски муниции, но не се е присъединила към европейските санкции срещу Москва, припомня Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback