fallback

Йенс Столтенберг: Над 900 дни Русия води непровокирана война срещу Украйна

Ръководителят на НАТО заяви, че не е участвал в изненадващата офанзива в руската област Курск

31.08.2024 | 15:20 Автор: Вяра Димова

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО не е участвала в изненадващата офанзива на Украйна в руската област Курск, пише германския вестник "Велт".

"Украйна не е представила предварително плановете си относно Курск пред НАТО и Алиансът не е играл никаква роля", посочи той в интервю.

Около 10 000 украински войници навлязоха в руската Курска област на 6 август. Киев претендира, че контролира около 100 населени места и повече от 1000 кв. км от руската територия там. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че целта на навлизането в Курска област е да се създаде буферна зона, за да бъдат спрени атаките на Москва срещу тежко засегнатата от руски нападения Сумска област в Украйна.

Столтенберг определи трансграничното настъпление на Украйна като легитимно.

"В продължение на повече от 900 дни Русия води непровокирана война срещу Украйна и извършва безброй атаки срещу Украйна откъм Курска област. Руските войници, танкове и бази там са легитимни цели, според международното право", коментира той пред вестника, цитиран от БТА.

Докато Москва се бори да спре контранастъплението на Киев, руските войски наскоро превзеха редица селища в източната украинска Донецка област, отбелязва ДПА.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback