fallback

Без телефони, повече четене и въвеждане на нови технологии в училищата в Гърция

Назначават допълнително 10 000 учители

31.08.2024 | 10:17 Автор: Елеонора Танева

Гръцкото правителство въвежда 11 промени за училищата. Сред тях са промени в човешките ресурси, технологиите и проблемите на образователния процес и нагласи, забрана за видимо притежание и използване на мобилни телефони в училище. Според министър-председателят Кириакос Мицотакис това ще има само положителни ефекти върху образователния процес.

Новата учебна година започва на 11 септември.

За учебната 2024-2025 г. са назначени 10 000 постоянни учители от всички специалности, в резултат на което от 2019 г. до днес персоналът на държавните училища е подсилен с повече от 37 500 учители и преподаватели, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

От 16 септември започват доставките на безплатните дигитални уроци за курсовете с национален изпит, докато частта за асинхронни доставки на подсилване вече е пусната в експлоатация за всички ученици, в първата фаза за курсовете по новогръцки език и математика в три гимназиални класа. 

Равен достъп до образование

Освен това през новата учебна година за първи път ще бъдат активирани автономни класове за отдалечени райони, като се започне от Гавдос, където трима учители ще преподават основните курсове на живо, докато останалите уроци ще се извършват на живо чрез видеоконференция.

28 504 дигитални дъски за нуждите на всички класове след 5-и нагоре ще бъдат на разположение в класните стаи. Покритието е на близо 80% от школата. 

"Не" на насилието в училище

Във връзка с борбата с училищния тормоз са създадени 1433 профила в платформата stop-bullying.gov.gr и са подадени над 300 сигнала. В същото време, чрез приложението e-Parents, родителите и настойниците се информират за оценките на децата и за съобщенията, издадени от училищното звено, като съвсем скоро ще бъде въведена допълнителна възможност за информиране за отсъствия, материални и планови срещи с учители активиран.

Забрана за мобилни телефони

Гърция е добавена към списъка на европейските страни, които предприемат мерки срещу използването на мобилни телефони в училище - предвиждат се засилени наказания в случаите, когато ученик записва свои съученици или учители без съгласие.

Акцент в образователния процес ще бъде обучението в здравословен начин на живот, грижа за околната среда, социална отговорност и творческо мислене.

Насърчаване на четенето

Набляга се и на възпитаването на любов към четенето. Във всички класове от детската градина до III гимназия се въвежда четене със задачи и дейности на цели литературни произведения от водещи гръцки и чужди автори, вместо откъслечните текстове, които се правеха до миналата година. Целта е да насърчи и подкрепи учениците да обичат книгите и да развиват критично мислене. 

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback