fallback

7 са вече жертвите на авиобомбата върху блок и детска площадка в Харков

Володимир Зеленски обвини Запада, че ограничава отбраната на Украйна

31.08.2024 | 09:01 Автор: Елеонора Танева

Седем са вече цивилните жертви на руска атака срещу Харков. Руска бомба порази жилищна сграда и игрална площадка в североизточния украински град. Освен убитите има и най-малко 77, заявиха украинските власти, цитирани от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че сред убитите е 14-годишно момиче. Кметът на Харков Игор Терехов каза Telegram, че на игралната площадка е убито едно дете.

Вследствие на удара 12-етажната жилищна сграда се възпламени, информира още кметът. Изпод развалините бе измъкнато тялото на убита жена и по този начин броят на жертвите нарасна на седем, каза Терехов по-късно.

Около 20 от ранените са в сериозно състояние, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов.

Зеленски отново иска разрешение за далекобойни удари по Русия

След удара по Харков Володимир Зеленски отново призова западните съюзници на Украйна да позволят на Киев да поразява с предоставените от Запада оръжия с голям обсег военновъздушни бази на руска територия.

"Един удар, който нямаше да се случи, ако нашите сили за отбрана имаха възможността да унищожават руските военни самолети там, където са разположени. Няма рационална причина, поради която да ограничаваме отбраната на Украйна", заяви Зеленски в Telegram, цитиран от БТА.

Киев казва, че най-ефективният начин за предотвратяване на удари като този по Харков, е да бъдат поразявани руските самолети, от които се изстрелват снаряди срещу Украйна.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback