Сърбия купува изтребители от Франция на стойност почти 3 млн. евро

"За нас е щастие да станем част от клуба на “Рафал", заяви Александър Вувич

30.08.2024 | 22:18 Редактор: Деси Николова
Военна сделка за милиарди.
Военна сделка за милиарди.

Сърбия купува 12 нови изтребителя "Рафал" от френската компания "Дасо Авиасион" за общо 2,7 милиарда евро, съобщи Ройтерс.

Сделката бе подписана по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон, който пристигна в Белград късно в четвъртък.

“Дузина чисто нови самолети ще бъдат собственост на Сърбия. Това ще допринесе за значително увеличаване на оперативните способности на нашата армия”, коментира сделката сръбският президент Александър Вучич. И допълни: "За нас е щастие да станем част от клуба на “Рафал".

"ЕС се нуждае от силна и демократична Сърбия, както и Сърбия се нуждае от силен и суверенен ЕС", коментира на свой ред Макрон. 

“В този контекст решението на Сърбия да избере "Рафал" и ясен избор за дългосрочен съюз между нашите две държави”, допълни френският държавен глава, цитиран от "Труд".

Вучич посочи, че Сърбия планира да плати два транша по 420 милиона евро всеки през 2024 г. и 2025 г. за самолетите. Той не уточни кога страната ще получи новите изтребители, но отбеляза, че те ще бъдат доставени с ракети със среден обсег въздух-въздух MICA, произведени от френската MBDA, вместо по-сложните ракети Meteor, които имат по-голям обсег.

Според АФП Белград ще получи до 2029 г. 9 едноместни и 3 двуместни самолета "Рафал". Сделката включва освен изтребителите и пълен спомагателен логистичен пакет, резервни двигатели и части, посочва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС