Украйна призова Монголия да арестува Владимир Путин преди посещението му

Кремъл съобщи, че няма "никакви притеснения" относно визитата

30.08.2024 | 22:01 Редактор: Деси Николова
МНС твърди, че Путин е отговорен за военни престъпления.
МНС твърди, че Путин е отговорен за военни престъпления.

Украйна призова Монголия да арестува руския президент Владимир Путин преди посещението му в страната следващата седмица - първото му посещение в държава членка на Международния наказателен съд (МНС), след като органът издаде заповед за ареста му, пише ВВС.

Съдът твърди, че Путин е отговорен за военни престъпления, тъй като не е успял да спре незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия от началото на конфликта.

Говорител на МНС е заявил пред BBC, че монголските официални лица "са длъжни" да спазват разпоредбите на МНС, но е уточнил, че това не означава непременно, че трябва да се извърши арест.

Кремъл съобщи, че няма "никакви притеснения" относно посещението, което е планирано да се състои следващия вторник.

"Имаме отлични отношения с нашите партньори от Монголия. Разбира се, всички аспекти на посещението на президента бяха внимателно подготвени"", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Фокус".

Д-р Фади ел-Абдала, говорител на МНС е заявил пред BBC в петък, че държавите-страни по съда - включително Монголия - "имат задължението да си сътрудничат в съответствие с глава IX от Римския статут" - споразумението, с което е създаден съдът.

В споразумението се посочва, че при някои обстоятелства държавите могат да бъдат освободени от задължението да извършат арест, когато биха били принудени да "нарушат договорно задължение" с друга държава или когато това би нарушило "дипломатическия имунитет на лице или собственост на трета държава".

Снимка: БГНЕС