Папа Франциск за климатичните промени: Земята е болна

"Ние трябва да се ангажираме с опазването на природата", заяви понтификът

30.08.2024 | 19:20 Редактор: Деси Николова
Папата ще се моли за ''Земята, която плаче''.
Папата ще се моли за ''Земята, която плаче''.

Папа Франциск отправи призив към хората по целия свят да се грижат по-добре за околната среда. Това се случи няколко дни преди неговото дванадесетдневно пътуване до Югоизточна Азия, по време на което се очаква да призове международната общност да предприеме глобални действия за справяне с климатичните промени, съобщава Ройтерс.

"Ако измерим температурата на Земята, термометърът ще ни покаже, че тя е висока. И че Земята е болна", каза понтификът във видеообръщение. 

"Ние трябва да се ангажираме с опазването на природата, като променим нашите лични и обществени навици", добави той.

Всеки месец папата отправя видеопослание, в което обявява за какво ще се моли в съответния месец. Днес той каза, че през септември ще се моли за "Земята, която плаче".

Главата на Римокатолическата църква в понеделник, 2 септември, ще замине на посещение в четири страни -  Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур, информира БТА.

През единадесетте си години начело на Църквата папата подчертаваше значението на свързаните с околната среда въпроси. Всяка една от страните, които папата ще посети сега в периода 2-13 септември, е изложена на заплахите на глобалното затопляне, включително покачване на морското равнище и все по-тежки горещи вълни и тайфуни.

В днешното си видеопослание понтификът каза, че за справяне с климатичните проблеми са необходими действия, "които не са само екологични, но и социални, икономически и политически".

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 59 минути
Гледчерите изчезват,ледниците се топят,Апокалипсисът се задава... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 1 час
Ние не спазихме Божият призив да се грижим за земята Му и да Я ПАЗИМ ! Сигнализирай за неуместен коментар