Владимир Путин ще посети Монголия, която е длъжна да го арестува

Заради отвличането на деца от окупираните райони на Украйна

30.08.2024 | 17:55 Редактор: Тодор Петров
Ще арестуват ли Путин?
Ще арестуват ли Путин?

Президентът на Русия Владимир Путин ще пътува до Монголия въпреки риска от арест за военни престъпления.

Посещението му на 3 септември ще бъде първото в държава членка на Международния наказателен съд (МНС), след като заповедта беше издадена през март миналата година, заради отвличането на деца от окупираните райони на Украйна. Като страна, подписала Римския статут, уреждащ дейността на съда, Монголия е длъжна да изпълни заповедта и да арестува Путин, ако той се появи на нейна територия.

Путин е получил уверения преди планираното посещение в Монголия, че няма да бъде арестуван за предполагаеми военни престъпления по заповед на Международния наказателен съд, твърдят запознати с плановете на Кремъл.

"Нямаме такъв проблем", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък в отговор на молба да коментира дали Монголия е предоставила гаранции, че няма да изпълни заповедта на МНС.

Путин не е рискувал да направи подобно посещение преди. Той пропусна миналогодишната среща на върха в Южна Африка на лидерите от групата БРИКС, която включва още Китай, Бразилия и Индия, след като страната домакин даде да се разбере, че ще трябва да се съобрази със заповедта на Международния наказателен съд като държава членка.

Нито Русия, нито САЩ са членове на Международния наказателен съд, който наброява 124 държави членки.

"Путин пътува до Монголия под китайски гаранции за сигурност. Монголия няма да тръгне срещу Китай, въпреки че не иска да се кара със САЩ", каза Станислав Белковски, бивш политически съветник на Кремъл.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС