Украинските ракети "Паляниця" и "Нептун" променят хода на войната

Безпилотните летателни апарати остават основното средство на Украйна

30.08.2024 | 17:01 Редактор: Деси Николова
Зеленски го нарече нов начин за отмъщение на агресора.
Зеленски го нарече нов начин за отмъщение на агресора.

От началото на пълномащабната война срещу Украйна, Русия използва далекобойни ракети, за да нанася удари по цялата територия на страната. Киев все още не може да отговори със собствени ракети със същия обсег, а ракетите, предоставени от партньорите на Украйна, са с ограничения. Наскоро украинският президент Володимир Зеленски обяви успешното изпитание на първата украинска балистична ракета.

Засега безпилотните летателни апарати остават основното средство на Украйна за поразяване на цели дълбоко в руската територия. Но в сравнение с ракетите те имат по-малка разрушителна сила. За да промени ситуацията и да намали зависимостта си от доставките на ракети от партньорите си, Киев разработва собствена ракетна програма.

"Паляниця" – устройство, съчетаващо функции на дрон и ракета

За новото украинско оръжие "Паляниця" президентът Зеленски каза само, че първото му бойно изпитание е преминало успешно.

"Това е нашият нов метод за отмъщение на агресора. Врагът беше поразен", заяви той. 

От уточнението, направено от министъра на стратегическата промишленост на Украйна Александър Камишин, стана ясно, че поразеният вражески обект се е намирал на контролирана от руски части украинска територия. 

"Това е едновременно и дрон, и ракета. "Паляниця" е проектирана и произведена изцяло в Украйна, само някои компоненти са вносни", посочи той. 

От поместено на платформата United24 видео става ясно още, че това оръжие е разработено за година и половина от украински специалисти, които са "работили без почивен ден". "Паляниця" има турбореактивен двигател, изстрелва се от наземна платформа и е оборудвана с няколко системи за насочване.

Основното ѝ предназначение е да поразява обекти, от които Русия обстрелва Украйна. По-конкретно става въпрос за около 20 руски летища. Най-отдалечените от тях са "Саваслейка" в Нижгородска област и основната база на руската стратегическа авиация "Енгелс", намиращи се съответно на 700 и на 600 км от държавната граница, пише DW.

"Нептун" – ракети за морски и сухоземни цели

Други постижения на украинската ракетна програма през последните години са ракетите "Стугна" и "Корсар", произвеждани серийно, както и крилатата ракета R-360 "Нептун". Последната е приета на въоръжение в украинската армия през 2020 г. - заедно с бреговата ракетна система RK-360MC, предназначена за откриване и поразяване на вражески кораби от различни класове. Ракетата има бойна глава с тегло 150 килограма и обсег на действие до 300 километра.

Нептун е използвана за първи път в бойни условия в началото на април 2022 г. срещу руската фрегата "Адмирал Есен". С две противокорабни ракети "Нептун" също през април 2022 г. беше потопен руският крайцер "Москва" на стойност около 750 млн. долара.

През 2023 г. стана известно, че Украйна е успяла да модифицира ракетата "Нептун" за поразяване не само на кораби, но и на наземни цели. Модифицираната ракета е оборудвана със система за насочване, има обсег на действие от около 400 км и бойна глава от 350 кг - с 200 кг повече от противокорабната версия. Украинските военни многократно са използвали ракети "Нептун" – за удари по руски зенитно-ракетни комплекси, летища и петролни терминали. 

Снимка: БГНЕС